Tips voor de coach! ( en voor alle andere ouders!)

Bij Jongste Jeugd hockey gaat het om plezier, veiligheid en leren hockeyen. Winnen of verliezen is hieraan ondergeschikt!
Het is de taak van de spelbegeleider om de twee teams tijdens de wedstrijd te 'leren' hockeyen. Natuurlijk zijn daar de trainingen in de eerste instantie voor bedoeld, maar de wedstrijden geven een goed extra leer-moment. Als spelbegeleider kan je daar gebruik van maken. Zo mag je de wedstrijd even stil leggen om iets uit te leggen.
Een spelbegeleider hoeft dan ook niet voor elke overtreding te fluiten. Zeker niet in het gebied tussen de twee scoringsgebieden (cirkels) maar juist wel weer binnen het scoringsgebied.
Alles wat onder gevaarlijk spel valt, moet worden afgefloten. Geef er dan uitleg bij zodat de kinderen ervan kunnen leren.

Advies voor de coach over het wisselen: wissel snel door, laat een kind hooguit enkele minuten langs de kant dan houdt het de concentratie vast.  Nog een tip: probeer alle kinderen op alle plaatsen te laten spelen zodat ze zich zo veelzijdig mogelijk kunnen ontwikkelen op het veld.

Sportiviteit
Hockey is een sociaal gebeuren en sportiviteit staat bij VVV hoog in het vaandel. Laat de kinderen  elkaar na de wedstrijd feliciteren of bedanken voor de partij. Leer ze ook de scheidsrechter/spelbegeleider te bedanken. En geef natuurlijk zelf het goede voorbeeld!

Ga tenslotte met het team dat je bij ons thuis ontvangt limonade drinken en biedt de begeleiding van het team koffie aan en vul vervolgens samen het wedstrijdformulier volledig (!) in.

Aanmoedigen!
Natuurlijk zijn we allemaal blij als onze kinderen winnen. Maar realiseer je dat je kind echt niet beter gaat spelen of harder gaat rennen als je continue blijft schreeuwen langs de lijn. De kinderen moeten hun hoofd bij het hockey houden en op hun teamgenootjes letten. Als ze dan ook nog naar schreeuwende ouders moeten luisteren, wordt het al snel te veel. Hou daar rekening mee.